Leifern er…

Nordmann lenge bosatt i USA, men snart på plass igjen i Norge ... gammel nok til litt grått hår og "faglig tyngde" ... - bedriftsrådgiver gjennom mange år, med MBA og alt det der ... politisk på linje med Frognertrikken ... eklektiske interesser.

Finn meg også

Arkiver

Hvordan føre valgkamp på nettet

Enda det er fristende å utkåre min mening som det siste og mest definitive som kan sies om, vel, alt; så er det jo bare å innse at mye av det som kommer sikkert kan debatteres. Men ettersom “state of the art”, som vi sier på norsk, når det gjelder valgkamp på nettet er så primitiv i Norge, tillater jeg meg denne guiden, eller gaiden, avhengig av rettskrivningsreform.

 1. Dette er valgkamp. Det er ikke begynnelsen på din politisk biografi, eller en slags offentlig dagbok, eller en erstatning for epost. Hele vitsen er å overbevise velgere om å stemme på deg, eller ditt parti. Av dette følger en del andre prinsipper:
  • Beregn ditt publikum. Hvis du skriver ting som bare vil gjøre inntrykk på folk som allerede er enige med deg, har du kastet bort alles tid.
  • Ta hensyn til utløpsdatoer, og særlig på paroler. Å skrive at “mitt parti er best på xxx” forteller ingenting nytt. Det er klart du synes det.
  • I det minste, skriv ut fullstendige tanker, og helst en noenlunde komplett argumentasjon. Det bør ikke være tvil hos en tilfeldig bruker 1) hva i all verden du snakker om, og 2) hva du mener om det.
 2. Bruk ulike nettmedia på riktig måte og integrér dem. Lenker er nyttige ting, og en del av vitsen er å få folk til å bruke mer tid på det du har å si, altså å gjøre deg klebrig. Noen hovedpunkter:
  • Blogger – for valgkamp bør hvert innlegg ikke være mer enn på 2, i høyden 3, kort avsnitt. Legg inn lenker til mer utfyllende opplysninger. Vær grei og snill – hvis du tar opp noe en politisk opponent har sagt, legg inn lenken til det også. Jo mer (gode) lenker du har, jo mer gir du velgeren tid til å tenke på. Lenk til Wikipedia, SNL, og annet om du ikke finner noe annet. Hvis du ikke har en blogg, liker nerdene i Norge og jeg det tverrpolitiske WordPress.
  • Din egen webside – det bør være en lenke dithen fra alle andre steder. Her skal folk lese grunnleggende ting om deg: partiet ditt, fylket ditt, hjemkommunen, politisk erfaring og interesser, utfyllende standpunkter.
  • Facebook – dette bør helst settes opp som en fanside. Det er ikke ubeskjedent å sette det opp selv, men du bør i alle fall sørge for at du får mer enn 100 medlemmer ganske kjapt. Hvis du har 500, er det lettere å tro at folk vet hvem du er. 
  • Twitter – det tøffeste miljøet, for her må du fatte deg i kort med fullstendig, ikke være banal men heller ikke for kronglete i tankegangen. Hele vitsen med twitter er å gi dine synspunkter oppmerksomhet. Tenk på det som et kjempestort cocktail party der du vil at flest mulig skal huske deg. Hvis du er for skravlete, blir folk lei av deg, men hvis du er for tilbakeholden, synes du ikke.
 3. Ikke la noe bli for gammelt. Her er noen retningslinjer:
  • Minst et blogginnlegg i uken, men ikke mer enn fem, rett og slett fordi de færreste greier å komme opp med mer enn fem orginale tanker på en uke, og selv det er drøyt. Foreslår at du har en notisblokk der du skriver ned emner som er bloggverdige. De fleste bloggstedene lar deg skrive et innlegg som publiseres senere. 
  • Følg opp websiden din ukentlig. Om et emne du brenner for er blitt aktuelt, sørg for at det kommer frem på websiden. Og gjør mindre av ting som ingen bryr seg om. Det vil være uker det ikke er noen grunn til å forandre på noe, men se alltid etter. Og forresten, jo flere steder som lenker til denne siden, jo høyere kommer den i resultatet av en google-søk.
  • Sjekk Facebook minst en gang om dagen. Svar på kommentarer, legg inn noe nytt på status (enda bedre, lenk det til Twitter). Vis aktivitet og interesse. Dette (og webstedet) er hvor du forteller om reisplaner, opptredener, artikler, osv. Det er din PR-side.
  • Rasjonér tiden på Twitter, men bruk tiden effektivt. Når du er innom, gjør ting i følgende rekkefølge:
   • Les og svar på direktekvitre
   • Les og svar – om det tjener ditt formål – på offentlig kvitter rettet til deg eller som nevner deg
   • Skriv nye kvitre, helst med referanse til blogginnlegg, avissaker, og andre ting som kan lenkes.
 4. Vær klok og sindig. Alt du sier og gjør på nettet er fritt vilt for pressen. På den annen side vet alle at tonen er løsere, det er mer humor, og at ting ikke er så godt fordøyde som i f.eks. en aviskronikk eller tale på landsmøtet. 
  • La usaklige og ufsylige kommentarer falle på sin egen urimelighet, omtrent uansett hvor provoserende. Det er alltid fristende å slette, eller ta igjen, når det kommer ufyselige sleivspark, særlig fra anonyme. Men da risikerer du anklager om sensur. Jada, det finnes unntak, men tenk deg godt om.
  • Enda bedre, benytt ethvert innspill til å ta opp saker du bryr deg om. Når du svarer på noe som andre tar opp, viser du både at du lytter og at du har greie på ting. Tenk politisk judo.
  • Styr tilbøyeligheten til å gjøre det altfor personlig. Det er ikke noe uventet over at du heier på hjemmelaget i fotball, eller liker å ta deg en fredagspils, er glad i solskinn, eller er fan av din egen partileder. Hvis du tar med noe i ditt privatliv, bør det være noe som utdyper enten a) dine politiske syn, eller b) dine ferdigheter som stortingsrepresentant.
  • Unngå å være negativ. Dette blir sagt ofte, men det gjelder spesielt på nettet. Husk at når du viser forakt for et annet parti, viser du også forakt for en velger som ikke kan bestemme mellom deg og det partiet. Det vil nesten alltid virke surt og smålig.
  • Gjør det klart hvori uenigheten ligger. Her er blogger utmerket. Politiske blogger elsker nemlig å referere til ulike sider av samme sak, og hvis du krystalliserer et synspunkt, vil det lenkes dit. Jo vagere og forbeholden du er, jo mindre interessant er det du skriver.
 5. Lær av andre og ikke vær redd for å imitere dem. Les andre blogger, websteder, tvitre, Facebook-sider, osv., enten de tilhører andre politikere eller simpelthen politisk interesserte.
Be Sociable, Share!