En tanke fra en amatør på feltet: hva om dersom kanskje muligens det var slik at en svært lav dosering av smitte ga immunitet uten symptomer i løpet av noen uker? Ville det frigi ressurser til å holde andre ting i gang?

Det synes å være enighet om at den eneste langvarige løsningen på COVID-19 pandemien sannsynligvis er flokkimmunitet, altså at en stor nok andel av befolkningen er immun mot sykdommen slik at den ikke får ben å gå på.

Slik immunitet oppnås et menneske om gangen og bare på to måter:

  • Ved at en person pådrar seg smitten og lærer opp sitt eget immunsystem ved å nedkjempe sykdommen.
  • Ved at en person vaksineres med noe som ikke gjør ham/henne syk men likevel lærer opp immunsystemet

Her ser det ut til at vi sitter vi i en klemme. Det vil ta 1-2 år før vi kan vaksinere i noe meningsfylt omfang; og det vil være en samfunnsmessig katastrofe å la flest mulig bli smittet.

Men kanskje, bare kanskje, er det en middelvei?

Rimelig gode tall fra Island tyder på at en stor andel av smittede ikke får noen symptomer (og derfor ville neppe testes i for eksempel Norge), og det er også mye som tyder på at symptompresset er avhengig av smittemåten (i tillegg til eksisterende sykdom/helse og alder).

Dette gjør det mulig å i hvert fall stille spørsmålet: går det an å påføre ellers friske folk smitte i små doser, holde dem i karantene inntil de ikke lenger er smittebærere, og slik gjøre dem immune?

I så fall kan en stor andel av befolkningen – og den mest arbeidsføre – komme seg tilbake til daglig liv innenfor noen uker og avlaste presset i samfunnet generelt og holde økonomien noenlunde i gang. Disse – som hverken kan bli syke av sykdommen eller smitte andre med den – kan også reise og bevege seg fritt (med noen restriksjoner, for eksempel vil håndvask være minst like viktig) og kjøpe mer tid til vaksine. (Det vil ikke gi flokkimmunitet om, si, 20% immuniseres på denne måten, men det vil løse en rekke andre problemer).

Det er ikke lett å svare på dette spørsmålet: et betraktelig antall mennesker må 1) få påvist at de ikke allerede har vært smittet og er immune fra før (ved serologitest), 2) bli smittet i akkurat stor nok dose til at immunsystemet kommer i gang men ikke så stort at de blir alvorlig syke, og 3) overvåkes nøye i en karanteneperiode på minst tre uker. Det er et spørsmål og godt design og god risikostyring, og det er ikke lett under dagens forhold.

På den annen side: det er noe vi i Norge har forutsetninger for å gjøre, ettersom det ser ut som presset på helsevesenet avtar og kan gi en pustepause.