In God we trust, all others bring data.

Dr Deming

Og dette gjør seg i aller høyeste grad gjeldende for Corona-utbruddet i Norge. (Alle bør holde seg orienterte på sidene hos Helsenorge og Folkehelseinstituttet. Om du legger mine betraktninger som grunnlag for noen beslutninger, er du idiot.)

I sitt nyeste notat, påpeker Utbruddsgruppa hos Folkehelseinstituttet at «det er fortsatt mye som er ukjent om den nye sykdommen covid-19…» men nå som myndighetene treffer tiltak som griper såvidt inn i samfunnsutviklingen og folks daglige liv, er det viktig å skaffe seg de fakta som er mulig.

Særlig: Hvor mange er faktisk smittet til enhver tid? Blir det flere eller færre?

Dette vet vi nemlig ikke. Overskrifter som gir inntrykk av at vi gjør det, forteller egentlig om antall som er testede, og inntil i går var det pasienter med urovekkende symptomer. Fra i dag testes ikke folk som likevel skal i karantene; så da kan det se ut fremover som antall smittede går ned når faktisk det motsatte kan være tilfelle.

I verste fall får vi bare om dødsfall og alvorlig sykdom som eneste pålitelige tall, og det er utrolig dårlig beslutningsgrunnlag.

Jeg vet at regjeringen og helsemyndighetene har nok av ting å bekymre seg for, men jeg håper de i sin backlog har planlagte tiltak for å måle utbredelse. For eksempel ved at de hver dag måler et utvalg 1000 borgere. Det koster penger og besvær men er blåbær i kostnaden ved å fly i blinde.